Hikaye Anlatımı


Ateş etrafında anlatılan hikayelerden Netflix dizilerine kadar hikâye anlatımı her toplumda önemli bir işlev görür. Fransa’da 30 bin yıl önce insanların yaşadığı mağaralardaki resimlerde tasvir edilen sahnelere sözlü anlatımların eşlik ettiği anlaşılıyor. Bugün mağaralarda toplanmasak da ortalama bir yetişkin, uyanık geçirdiği sürenin %6’sını çeşitli biçimlerde tükettiği hikayelere harcıyor. Evrimsel açıdan baktığımızda bu, gerçeklerden kaçmak için harcadığımız bir zaman dilimi olabilir.

 

Hikâye; zihni bileyen bir tür bilişsel oyun olarak görülüyor. Daha büyük topluluklar halinde yaşayan insanlar için hikâye; sosyal normları yayma ve dayanışma için geliştirilmiş olabilir.

 

Hikâye; veri ile birleştiğinde ise gerçeklerden kaçma davranışından gerçekleri oluşturma, tasarlama ve ilerlemenin temelini oluşturabilir. Fiber ağlarla birbirine bağlanan güzel gezegenimizde gününüzün en büyük hikâye anlatım yeri ise sosyal medya platformlarıdır. Biz bu platformlarda hem bir hikâye anlatıcısı hem de dinleyicisi olarak çift taraflı bir rolle yer almaktayız. Evrimsel gelişimimizle beraber yanımızda gelişerek gelen bu yeni hikâye sevgimiz bugün Dijital 2021 raporuna göre 4,2 milyar insanı içine almaktadır. Sosyal medya kullanıcısı sayısı artık dünyadaki toplam nüfusun %53’ünden fazlasına tekabül etmektedir. Covid-19’un etkisiyle beraber geçen yıldan bu yana sosyal medya kullanıcı sayısı %13 arttı.

 

Tipik bir sosyal medya kullanıcısı her gün sosyal medyada en az 2 saat 25 dakika geçirmektedir. Artık veriye dayalı hikâyeyi daha fazla dinliyoruz. Bu eski hikâye türüne göre sosyal medyada daha fazla zaman geçirdiğimiz anlamına geliyor. Hikâyenin gelişerek ve değişerek dijital kanallarda veri ile birleşmesi ise bizlere sınırlarımızı aşma, ilerleme ve başarıyı getirmektedir.


Mağara duvarlarından beri yanımızda yer alan hikâye, veriye dayalı olduğu için eskisinden çok daha güçlü ve kalıcı olmaktadır. Evrimimiz sürecinde hikâye anlatım biçimimizi müziğin ritim gücünü kullanarak şarkılara dönüştürdük. Bu başarılı oldu ki Amerikalı şarkıcı ve söz yazarı Bob Dylan'a 2016 Nobel Edebiyat Ödülü verildi. Belki ilerleyen yıllarda Nobel Edebiyat ödülünü Sosyal medya kanallarında yer alan bir içerik üreticisine verecekler.


Yorumlar